Finlandia Junior -ehdokkaisiin tutustuminen jatkui osaltani Maria Vuorion Orava ja pääskynen -kirjan lukemisella. Totesin jälleen pitäväni kovasti Vuorion rauhallisesta kerronnasta ja eläinsatuja uudistavasta otteesta. Yksityiskohdat on mietitty ja sadun maailma on eheä, mutta selvästi moderni. Orava vierailee kaupungissakin, siilin vaimo on jäänyt auton alle ja kettu työskentelee radiotoimittajana.
Kirjan juonessa on tuttuja piirteitä esimerkiksi Peukaloliisa- sadusta, josta tyttö hoivaa talven kohmettamaa pääskystä. Vuoriolla pääskystä hoitaa orava. Kaksi erilaista eläintä tukevat ja hoitavat toisiaan kylmän talven yli, rakastuvatkin. Kesä tuo kuitenkin tullessaan molemmille omaan lajiin kuuluvat kumppanit. Silti orava odottaa jälleen uutta kevättä, jotta saisi nähdä oman pääskysensä. Vieraaseen ja outoon tutustuminen on rikastuttanut oravan elämää ja laventanut maailmankuvaa - mutta helppoa tutustuminen ja hyväksyminen ei ole ollut.

Tänään leivoimme pikkuneidin kanssa pipareita. Puolen kilon taikinasta tuli vain kaksi kokonaista ja yksi puolikas pellillinen. Ehkä leivomme niitä vielä toisenkin kerran ennen joulua. Tasangon piparitaikina on muuten kaikkein parasta - jos ei ole käytettävissä jonkun ihan itse tekemää siis.